Sertifika

GÖKYÜZÜ HARİTASI
SERTİFİKASI

İstanbul, Türkiye
28 Ocak 2022, 16:00
Enlem, Boylam

O ÖZEL GÜN VE SAATTE

Gökyüzüne hangi gezegenler eşlik ediyordu?

O gün hava durumu nasıldı, hatırlıyor musun?​

https://archive-api.open-meteo.com/v1/archive?latitude=40.8532704&longitude=29.8815203&start_date=2023-06-01&end_date=2023-06-01&hourly=temperature_2m,weathercode,rain&daily=weathercode,sunrise,sunset&timezone=auto Biz hatırlıyoruz! 😊 O gün hava parçalı bulutluydu. Hava sıcaklığı da yaklaşık olarak 14.3°C idi. Güneş 05:31'de doğmuş ve 20:25'de batmıştı.

O gün ay işte böyle gözüküyordu!

Ay Evreleri Kolyelerimiz Olduğunu Biliyor Muydun?

Ay Evresi Kolyeler

Yıldızlar Hakkında Bilgiler

Ursa Minor (Küçük Ayı) Takımyıldızı

Ursa Minor, Kuzey Yarımküre'de gökyüzünde belirgin bir şekle sahip olan bir takımyıldızdır.Küçük Ayı olarak da bilinir ve Kuzey Yıldızı (Polaris) olarak adlandırılan yıldızı içerir. Takımyıldızı, Kutup Yıldızı da dahil olmak üzere 7 ana yıldızdan oluşur. Kutup Yıldızı, Küçük ayı Takımyıldızının en parlak yıldızıdır. Astronomik açıdan, Kuzey Yıldızı'nın yakın konumu ve sabitliği nedeniyle gezginler ve denizciler için yön bulmada kullanılan önemli bir referans noktasıdır.
En Parlak Yıldızı: Polaris (1.97 Kadri)
En iyi göründüğü tarihler: Yaz ayları (Temmuz ve Ağustos)

Ursa Major (Büyük Ayı) Takımyıldızı

Ursa Major, Kuzey Yarımküre'de tüm yıl boyunca gökyüzünde belirgin bir şekilde görülebilen bir takımyıldızdır. Modern 88 takımyıldızdan birisidir. Büyük Ayı olarak da bilinir ve kuyruklu yıldızlara ev sahipliği yapmıştır.Ayının arka ayakları ve kuyruğunda bulunan yedi parlak yıldız, tanınmış Büyük Kepçe şeklini oluşturur.Kepçeyi oluşturan 7 yıldız dahil Büyük Ayı’da 93 yıldız bulunmaktadır.
En Parlak Yıldızı: Alioth (1.76 Kadri)
En iyi göründüğü tarihler: İlkbahar ayları (Nisan ve Mayıs)

Draco (Ejderha) Takımyıldızı

Draco, Kuzey Yarımküre'de gökyüzünde uzun bir şekle sahip olan bir takımyıldızdır. Ejderha olarak da bilinen Draco takımyıldızı Büyük ve Küçük Kepçeler arasından geçerek uzanan daha sönük yıldızlardan oluşan takımyıldızıdır. Karakteristik S şekliyle dikkat çeker.Ursa Major takımyıldızı ailesinin bir parçasıdır.
En Parlak Yıldızı: Eltanin
En iyi göründüğü tarihler: Yaz ayları (Haziran ve Temmuz)

Leo Minor (Aslan) Takımyıldızı

Leo Minos, Kuzey Yarımküre'de gökyüzünde belirgin bir şekle sahip olan bir takımyıldızdır. Aslan olarak da bilinir ve Zodiac takımyıldızı ailesinin bir parçasıdır. Leo, parlak yıldızları ve Regulus adlı belirgin yıldızıyla dikkat çeker.
En Parlak Yıldızı: Regulus (1.35 Kadri)
En iyi göründüğü tarihler: İlkbahar ve yaz ayları (Nisan ve Mayıs)

Orion (Avcı Takımyıldızı) Takımyıldızı

Orion, gök ekvatoru yakınında bulunan ve bu sayede tüm dünyadan görülebilinen, oldukça parlak yıldızlardan oluşmuş, kolay bulunabilinen bir takımyıldızdır.Orion nebulası, Orion takımyıldızı içinde yer alan çok büyük gaz ve toz bulutudur. Orion nebulası, bu takımyıldızın içindeki en parlak ve en ünlü bulutsu yapıdır.
En Parlak Yıldızı: Rigel (0.18 Kadri)
En iyi göründüğü tarihler: Kış ayları (Aralık ve Ocak)

Hydra (Su Yılanı) Takımyıldızı

Hydra, modern 88 takımyıldızdan biridir. Hercules takımyıldızı ailesinin bir parçasıdır.Su Yılanı olarak da bilinir ve en uzun takımyıldızlardan biridir. Suyılanı Kümesi (veya Abell 1060), Su yılanı takımyıldızı yönünde bulunan ve 158 parlak gökadadan oluşan bir gökada kümesidir. Küme, yaklaşık olarak 10 milyon ışıkyılı büyüklüğündedir ve olağandışı yüksek oranda karanlık maddeye sahiptir
En Parlak Yıldızı: Alphard (1.99 Kadri)
En iyi göründüğü tarihler: İlkbahar ayları (Nisan ve Mayıs)

Camelopardalis (Zürafa) Takımyıldızı

Zürafa takımyıldızı, Kutup Yıldızı’nın aşağısında, Büyük Ayı ile Cassiopeia (Kraliçe) takımyıldızları arasındaki sönük yıldızlardan oluşan, geniş bir takımyıldızdır. Camelopardalis olarak da bilinen Zürafa takımyıldızı , gözlemciler için zor görülebilir, ancak diğer takımyıldızlarla birleştirerek tanınabilir.
En Parlak Yıldızı: β Cam (4.03 Kadri)
En iyi göründüğü tarihler: Kış ayları (Ocak ve Şubat)

Andromeda (Andromeda) Takımyıldızı

Andromeda, Andromeda, modern 88 takımyıldızdan biridir. Adını Yunan mitolojisindeki bir karakter olan prenses Andromeda’dan alır.Kanatlı at takımyıldızının yanında bir kuzey yarımküre takımyıldızıdır. Andromeda Gökadası'nı barındırıyor olması en dikkat çekici özelliğidir. Andromedidler adı verilen büyük meteor yağmurlarına ev sahipliği yapar. Yağmur her yıl Kasım ayında meydana gelir.
En Parlak Yıldızı: Alpheratz (2.07 Kadri)
En iyi göründüğü tarihler: Sonbahar ayları (Kasım)

Taurus (Boğa) Takımyıldızı

Taurus, Kuzey Yarımküre'de gökyüzünde belirgin bir şekle sahip olan ve zodyak kuşağının bir parçası olan bir takımyıldızdır. Boğa'yı temsil eder ve parlak yıldızları ve ünlü Pleiades açık yıldız kümesini içerir.
En Parlak Yıldızı: Aldebaran (0.85 Kadri)
En iyi göründüğü tarihler: Kış ayları (Aralık ve Ocak)

Cygnus (Kuğu) Takımyıldızı

Cygnus, Kuzey Yarımküre'de gökyüzünde belirgin bir şekle sahip olan bir takımyıldızdır. Kuğu olarak da bilinir ve karakteristik bir şekli vardır. Cygnus, parlak yıldızları ve Kuzey Amerika Bulutsusu gibi göz alıcı bulutsuları içerir.
En Parlak Yıldızı: Deneb (1.25 Kadri)
En iyi göründüğü tarihler: Yaz ayları (Temmuz ve Ağustos)

Perseus (Kahraman) Takımyıldızı

Perseus, Kuzey Yarımküre'de gökyüzünde belirgin bir şekle sahip olan 88 takımyıldız içinde en büyük 24. takımyıldızdır. Adını Yunan mitolojisindeki kahraman Perseus’tan alır.Perseus, parlak yıldızları ve Perseid Meteor Yağmuru gibi gözlemciler için görsel şölen sunan olaylara ev sahipliği yapar.
En Parlak Yıldızı: Mirfak (1.79 Kadri)
En iyi göründüğü tarihler: Kış ayları (Aralık ve Ocak)

Cassiopeia (Kraliçe) Takımyıldızı

Cassiopeia, Kraliçe takımyıldızı, tüm gözlemcilerin tanıdığı bir takımyıldızdır. Perseus takımyıldızı ailesinin bir parçasıdır. Kraliçe ayrıca gökyüzünün hiç batmayan takımyıldızlarındandır. Yani, bu takımyıldızı her mevsim her açık gecede çıplak gözle görebilirsiniz. lakin Kraliçe en iyi kasım ayında görünür. Kraliçe takımyıldızının hiç batmamasının nedeni, kuzey gökkutbuna yakın konumda yer almasıdır, bu nedenle kuzey yarım kürede hiçbir zaman ufkun altına inmez.Cassiopeia, parlak yıldızları ve W şeklindeki karakteristik görüntüsüyle tanınır.
En Parlak Yıldızı: Schedar (2.24 Kadri)
En iyi göründüğü tarihler: Kasım

Cepheus (Kral) Takımyıldızı

Cepheus, Kuzey Yarımküre'de gökyüzünde belirgin bir şekle sahip olan ve mitolojik kral Cepheus'u temsil eden bir takımyıldızdır.Çıplak gözle gökyüzüne bakıldığında,tacı olan bir insan gibi görünür. Bu takımyıldızı 10 ana yıldız içerir ve koyu kırmızı renkli Garnet Yıldızı ile de tanınır.
En Parlak Yıldızı: Alderamin (2.45 Kadri)
En iyi göründüğü tarihler: Ekim ve Kasım

Libra (Terazi) Takımyıldızı

Libra veya Terazi modern astronomların gökyüzünü böldüğü 88 takımyıldızı unsurundan biridir. Zodiac takımyıldızı ailesinin bir parçasıdır. Güneş sonbahar dönencesindeyken (21 Eylül) bu takımyıldızındadır. Bu dönencede gün ve gece süresi birbirine eşittir. Eşitliğin bir sembolü olan bu takımyıldız, pek çok ortadoğu kültüründe adaletin sembolü olmuştur.
En Parlak Yıldızı: Zubeneschamali(2.61 Kadri)
En iyi göründüğü tarihler: Haziran

Lynx (Vaşak) Takımyıldızı

Lynx veya Vaşak takımyıldızı kuzey yarım kürede yer alan sönük bir takımyıldızdır. Ursa Major takımyıldızı ailesinin bir parçasıdır.88 takımyıldızı arasında büyüklük sıralamasında 28.sırada yer alır.
En Parlak Yıldızı: Alpha Lyncis (3.13 Kadri)
En iyi göründüğü tarihler: İlkbahar ayları (Mart ve Nisan)

Auriga (Arabacı) Takımyıldızı

Auriga, Kuzey Yarımküre'de gökyüzünde belirgin bir şekle sahip olan bir takımyıldızdır. Perseus takımyıldızı ailesinin bir parçasıdır. En parlak yıldızı olan Capella, gece gökyüzündeki en parlak yıldızlar arasında yer alan alışılmadık bir çoklu yıldız sistemidir.
En Parlak Yıldızı: Capella (0.08 Kadri)
En iyi göründüğü tarihler: Kış ayları (Ocak ve Şubat)

Hercules (Herkül) Takımyıldızı

Hercules takımyıldızı, Kuzey Yarımküre'de gökyüzünde belirgin bir şekle sahip olan ve mitolojik kahraman Heracles'i temsil eden bir takımyıldızdır.Herkül takımyıldızı, kuzey yarımkürenin en büyük beşinci takımyıldızıdır.
En Parlak Yıldızı: Rasalgethi (2.78 Kadri)
En iyi göründüğü tarihler: Yaz ayları (Temmuz ve Ağustos)

Pegasus (Kanatlı At) Takımyıldızı

Pegasus takımyıldızı, Kuzey Yarımküre'de gökyüzünde belirgin bir şekle sahip olan mitolojik kanatlı at Pegasus'u temsil eder. Perceus takımyıldızı ailesinin bir parçasıdır. Gökyüzündeki en büyük 7.takımyıldızdır.
En Parlak Yıldızı: Enif (2.38 Kadri)
En iyi göründüğü tarihler: Sonbahar ayları (Eylül ve Ekim)

Capricornus (Oğlak) Takımyıldızı

Capricornus takımyıldızı, Kuzey Yarımküre'de gökyüzünde yer alan ancak görece düşük parlaklığa sahip olan bir takımyıldızdır. Oğlak olarak da bilinir ve Zodyak kuşağının bir parçasıdır.Oğlak takımyıldızı pek çok kayda değer yıldızın yanı sıra küresel yıldız kümesi Messier 30'a da ev sahipliği yapmaktadır.Oğlak, gökyüzündeki en büyük 40. takımyıldızdır.
En Parlak Yıldızı: Deneb Algedi (2.85 Kadri)
En iyi göründüğü tarihler: Yaz ayları (Temmuz ve Ağustos)

Delphinus (Yunus) Takımyıldızı

Delphinus takımyıldızı, Kuzey Yarımküre'de gökyüzünde yer alan ve Yunus olarak da bilinen küçük bir takımyıldızdır. Heavenly Waters takımyıldızı ailesinin bir parçasıdır. Boyut olarak 69. sırada bulunan bir takımyıldızıdır. Parlak yıldızları ve karakteristik bir şekli vardır.
En Parlak Yıldızı: Rotanev (3.77 Kadri)
En iyi göründüğü tarihler: Yaz ayları (Temmuz ve Ağustos)

Canis Minor (Küçük Köpek) Takımyıldızı

Canis Minor, Kuzey Yarımküre'de gökyüzünde yer alan ve Küçük Köpek olarak da bilinen bir takımyıldızdır. Orion takımyıldızı içerisinde yer alır. Parlak yıldızları içerir ve özellikle Procyon adlı yıldızı dikkat çeker.
En Parlak Yıldızı: Procyon (0.34 Kadri)
En iyi göründüğü tarihler: Mart

Gökyüzü Haritası Nedir?

Gökyüzü haritası, belirli bir konum ve belirli bir tarihte yıldızların gökyüzündeki görüntüsünün bilimsel olarak kayıt altına alınmış halidir. Işık kirliliğinin olmadığı bir gecede gökyüzüne baktığınızda ufuk çizgisinden başlayarak tüm gökyüzünün yıldızlarla kaplı olduğuna muhakkak şahit olmuşsunuzdur. O yıldızlar siz her ne kadar gün ışığında veya ışık kirliliği olduğunda onları göremeseniz de daima oradalar. Oluşturduğumuz gökyüzü haritası da işte tam olarak o yıldızların görüntüsünün birer kopyasını içeriyor. Kafanızı kaldırıp tam başınızın üstünde gördüğünüz yıldız veya gezegen, gökyüzü haritanızın tam ortasında yer alıyor. Kuzey yönündeki ufuk çizgisinde gördüğünüz yıldız da gökyüzü haritanızın en üst noktasında konumlanıyor. Senin Gökyüzün gökyüzü haritaları, bu yıldızlar hakkında daha detaylı bilgi alabilmeniz ve o gün yaşanan gökyüzü olaylarını da inceleyebilmeniz için birer doğrulama kartı ile birlikte gönderiliyor. Bu kartı kullanarak ulaşacağınız sayfada (Yani bu sayfada) o günkü hava durumuna, ay'ın durumuna, o anda görünebilen gök cisimlerine ve basılı haritanızın dijital versiyonuna ulaşabilirsiniz.

Gökyüzü Haritası

Gökyüzü Haritanızı Dilediğiniz Gibi Düzenleyin

Gökyüzü haritanızda yer alan detayları, aşağıdaki form üzerinden dilediğiniz gibi ekleyip çıkarabilirsiniz. Kolye ve anahtarlıklar, NASA modellemesine göre hazırlanır. Yukarıdaki dijital harita ise ESA ( Avrupa Uzay Ajansı) modeline göre hazırlanmıştır. Veriler birebir uyuşmakla birlikte, bazı takım yıldızlarının görüntüsünde farklılıklar görebilirsiniz. Örneğin ESA modelinde, Cepheus takımyıldızının kuyruğunda bir yıldız daha bulunurken, NASA modelinde yer almaz. Buna benzer detaylı bilgilere, bloğumuzdan ulaşabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Gökyüzü Haritamın doğruluğundan nasıl emin olabilirim?

Gökyüzü haritalarımızın verilerinde NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’nın yayınladığı katalogları karşılaştırmalı olarak kullanıyoruz. Bu sayede 100% doğruluk oranında gökyüzü haritaları oluşturabiliyoruz. Çok daha detaylı bilgi için bloğumuzu ziyaret edebilirsiniz.

Hava Durumu o gün gerçekten öyle miydi?

Avrupa Komisyonunun Copernicus ERA5 girişimi ile yayınladığı geçmiş hava durumu bilgileri sayesinde 1940’a kadar tüm hava durumu bilgilerine ulaşabiliyoruz. Dolayısıyla evet, o gün hava durumu gerçekten öyleydi.

Gezegenlerin görünürlüğünü nasıl biliyorsunuz?

Hava durumunda kullandığımız gibi bunun için de özel bir API sistemi kullanıyoruz. İlettiğiniz tarihte hangi gezegenin, hangi yönde ve ne kadar yükseklikte gözüktüğünü bu sayede bulabiliyoruz.

Sadece Dijital Sertifika alabilir miyim?

Maalesef, dijital sertifika sayfası sadece sitemiz üzerinden fiziksel bir ürün satın aldığınızda oluşuyor.

Haritanı ve Sertifikanı Sevdiklerinle Paylaş!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
dfsdf

dfs

0